Flash Gordon - 1934 - Aki nélkül nem lenne Star Wars
2017. május 08. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Flash Gordon - 1934 - Aki nélkül nem lenne Star Wars

1934 - A Buck Rogers képregények már öt éve nagyon sikeresek voltak. A könyvek és gyerekjátékok nagy üzletet jelentettek.

A King Features Syndicate úgy döntött, hogy szeretne hasonló üzleti sikereket elérni, ezért saját sci-fi képregényt akart indítani.

A King Features először megpróbálta megvásárolni Edgar Rice Burroughs John Carter történeteit; Azonban a szindikátus nem tudott megállapodásra jutni Burroughs-szal. Ezután Alex Raymond-nak, az egyik grafikus  alkalmazottjuknak ajánlották fel a lehetőséget, aki megteremtette Flash Gordon figuráját.

flash_2.jpg

Az első változatot még visszadobták, de a második verzió már megjelenhetett 1934. január 7-én.

Az olvasóknál Flash Gordon kedvező fogadtatásra talált, és a 30-as évek Amerikájának egyik legnépszerűbb képregényévé vált. A King Features számítása bevált, ők is piacra dobhatták a képregény mellett a hajtogatós-, és kifestőkönyveket, játékűrhajókat és sugárpisztolyokat.

flash_3.jpg

 

A képregény hősei Flash Gordon, a sztársportoló, a bátor és szép Dale Arden, és a tudományos zseni Dr. Zarkoff, akik a Mongo bolygóra utaznak, hogy megmentsék a Földet a gonosz Ming császártól.

A Flesh Gordon képregények nem csak történetük kidolgozottsága, hanem gyönyörű, szinte művészi rajzaik miatt is megérdemlik az utókor figyelmét.

flash_340520.jpg

A képregényekből a 30-as években már filmsorozat készült, amit a mozikban vetítettek.

Nem mehetünk el Flesh Gordon mellett úgy, hogy ne jegyeznénk meg, hogy George Lucas számtalan alkalommal elmondta, hogy amikor a Star Wars ötlete felmerült benne, akkor egy Flash Gordon-szerű, kalandos, akciódús sci-fit akart forgatni, a korszak lassú, moralizáló, inkább a tudományra fókuszáló tudományos fantasztikus filmjeivel ellentétben.

Tehát túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Flash Gordon nélkül nem létezne a Star Wars univerzum, viszont nem csak emiatt érdemes emlékezni rá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenybakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr9412489703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benyák Zoltán · https://www.facebook.com/Beny%C3%A1k-Zolt%C3%A1n-%C3%ADr%C3%B3-oldala-392693124194710/ 2017.05.09. 10:43:39

Gyerekként szerettem a mozifilmet is, bár mai szemmel nézni elég veszélyes lenne, de akkor... szárnyas harcosok, Max Von Sydow... lengén öltözökk hercegnők az űrből... Micsoda darab volt.

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2017.05.10. 17:16:27

"Flash, Flash, I love you, but we only have fourteen hours to save the Earth!"
süti beállítások módosítása