Mr. Obadiah Oldbuck kalandjai -1837
2016. október 10. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Mr. Obadiah Oldbuck kalandjai -1837

Az első képregénynek számító kiadvány 1837-ben jelent meg Svájcban. Megalkotója Rodolphe Töpffer, genfi tanító volt, akit szembetegsége megakadályozott abban, hogy festő legyen.

Saját képes történeteket talált ki az 1820-as években. 1827-re készült el egy 30 oldalas, 158 kis képmezőt tartalmazó művével, amit már képregénynek hívhatunk. (A comic, vagy comics kifejezés, mint hallhatjuk a komikus, vicces kifejezésből ered.)

632_001.jpg

Egy vicces ember Vieux Bois-ról (Sonkakezű úr) kalandjairól szólnak. A történet végig izgalmas, üldözések, balszerencsés esetek gyűjteménye.

Ezt a verzót később kibővítette és végül 1837-ben jelentette meg. 

vieuxbois30.jpg

Mindig is vitatkoztak arról, hogy Töpffer találta-e fel a képregény, de az biztos, hogy olyan technikákat alkalmazott, amit még előtte soha senki.

toepffer_vieux_bois_03.jpg

Mivel akkoriban nem léteztek szerzői jogok, munkáját Franciaországban, Angliában és az Egyesült Államokban is lemásolták és kalózverzióként terjesztették. Így lett Vieux Bois-ból Obadiah Oldbuck és az első Amerikában megjelent képregény.

oba1_4a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenybakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2311788039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása