Tintin kongóban - 1931
2017. február 22. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Tintin kongóban - 1931

Tintinről és alkotójáról Hergé-ről bővebben az első kötet kapcsán: Itt.

A második rész 1930-1931-ben jelent meg folytatásokban, 1931-ben album formában, majd 1946-ban színes verzióban. Az első részhez hasonlóan a második rész is botrányosra sikeredett.

A mai napig elkeseredett viták kereszttüzében van.

kongo.jpg

"A kritikák két fontos területet emelnek ki, a kongóiak a gyarmattartó szemszögéből történő ábrázolását, illetve az állatkínzással felérő vadászjeleneteket. A történet az egykori Belga Kongó területén játszódik, amely Belgium gyarmataként totális fehér elnyomás alatt élt. A belgák a bennszülöttekre vademberként tekintettek, megfosztották a gyülekezési és szavazati jogoktól őket. A képregény a korabeli látásmódot ábrázolja, Tintin az okos fehér emberként jelenik meg a buta feketék között. Ezért többször is bíróság elé került a képregény rasszizmus vádjával, azonban minden alkalommal tisztázták a vádak alól, ennek ellenére Nagy Britanniában az egyik áruházlánc a gyermekek részére nem árusítja. Az állatkínzás vádját Hergé is jogosnak érezte, ezért módosította is a történetet, kitörölve egy vadászjelenetet. Az inkriminált jelenetben Tintin hiába lő többször is egy rinocéroszra, az állat vastag bőréről lepattannak a golyók, ezért egy fáról lelógva lyukat fúr az állat hátába és dinamittal felrobbantja."

kongo2.JPG

Hát igen. Még ez sem az a Tintin, akiért rajongani lehetne, a történetmesélés sem érte még el a későbbi szintet. 

kongo3.JPG

Mégis kordokumentum, érdekes olvasmány, nem csak történészeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenybakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr1612282897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása