Max és Moritz - 1865
2016. október 24. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Max és Moritz - 1865

Wilhelm Busch már életében híres volt szellemes rajzairól, karikatúráiról. Manapság inkább, mint a képregényírás úttörőjét ismerjük. Busch még elkülönítve használta a képeket és a narrációt.

 

wilhelm_busch_1878.jpg

 

Németországban a képes történetek olyan szatirikus újságokban jelentek meg, mint a Fliegende Blätter, és a Münchner Bilderbogen.

A Münchner Bilderbogen kiadói meggazdagodtak Busch legismertebb képregényéből, a Max és Moritzból, míg a szerzőnek épp valamennyi alamizsnát fizettek.

maxund0.jpg

A Max és Moritz, gyermekeknek íródott. A két mihaszna kölyök különböző -  mai szemmel elég durva - csínytevéseket követ el. Az ezért "kiérdemelt" büntetésük pedig nem igazán a gyerek olvasóknak való, de ne felejtsük el, hogy ez még a XIX. század, más értékrendekkel.

maxund1.jpg

maxund2.jpg

max_und_moritz_busch_076.png

Busch szövegei és rajzai folyamatosan nevetségessé tették a kor álszentjeit, éles humorának állandó célpontja volt a burzsoá bigottság  és a klerikális szenteskedés.

A Max és Moritz sok későbbi szerzőt inspirált, ilyen volt pl. Rudolph Dirks "The Katzenjammer Kids" című képregénye.  

A bejegyzés trackback címe:

https://kepregenybakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr4511798893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása